ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Podnikavost se nevyplácí

06.04.07 | David Kartaš, @, další tvorba | 2180 x | vypínač

Podnikavost se nevyplácí

Byla to noc největších bouří,kdy domy byli ničeny jediným dechem větru a lidé umírali ve vzduchu a v  troskách.A  když nastalo ráno,jako by nikdy nebylo bouře a byl klid.Ale jakoby ani nebylo vsi,jež zde ještě před setměním stála,kde žilo dvaatřicet mužů a dvaatřicet žen,povždy a navždy,až do oné bouře.
Z  útrob země zde vyrůstali vyrvané kosti domů a orgány domovů.
A  tu se George MacDonald probudil.Ležel uprostřed tří domů a byl unaven a zraněn.A  hladový.
Prohledal trosky,ale nenašel nic.Ani kus masa,ani kus dobytku.A  poté zahlédl dům zcela nedotčen.Nikdo ve vsi nevěděl,čí to je dům,ale George Mac Donald stejně vešel dovnitř.
V  domu nebylo nic a nikdo,jen malý stůl a na něm hliněná krabice.Když ji George otevřel,nalezl v  ní žlutavé,žluklé a vodnaté fazole.Vzal s  odporem jednu do ruky a pojedl jí.A  po chvíli nebylo zranění,nebylo úzkosti.
I  šel George skrze města s  cílem prodat fazole,ale nikdo je nechtěl a nikdo si je nepřál,neboť byli hnusné.A  tu došel do malé a špinavé vsi.Nikdo zde neměl peníze a George se ani nesnažil někomu něco prodat,ale poté uviděl hloupě vyhlížejícího chlapce,jak jde s  krávou.Došel k  němu a vyměnil krávu za fazole,neboť potřeboval nějáký základní kapitál.
Prodal krávu a získal dvě hejna slepic.Prodal polovinu slepic a získal husy.
Prodával vejce a koupil si za peníze dům v  jedné špinavé vsi,z  které se za dva roky přestěhoval do méně špinavé a tak dále.Do města se dostal po deseti letech usilovné práce.
Když porovnáte,jaké si onen hloupě vypadající hoch nakradl majetek za jedinou noc,je jasná jedna věc:Podnikavost se nevyplácí.


 Přidat komentář 




› Online 9


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866