ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Momentky z Valencie

05.06.20 | čtenář Pipin, @ | 1235 x | vypínač

Valencie je tradičně levicové město, bylo zde hlavní město druhé republiky, za frankova fašistického režimu centrum levicového odboje, což je fajn
Žije tady spousta lidí různých národností, což je taky fajn
Žije tu tradičně spousta muslimů, což je asi taky fajn.
Žádny z nich nemá potřebu někomu ořezávat hlavu, což je určitě fajn.
Mají večerky se zeleninou a pivem,což je hrozně fajn.
V roce 1957 tu měli menší povodeň, v čechách tradiční záležitost, v bangladéši by byla důvodem k veselí, tady odklonili řeku mimo město a v původním korytu vybodovali park, což je móc fajn.
V novém korytu jsem nikdy neviděl vodu, což je taky fajn.
Pokud tu chcete jezdit autem a máte evropský řidičák, tak po 2 měsících, nebo 5ti nebo 2letech si ho musíte vyměnit za španělský..jinak vám daji pokutu jako mi...což není fajn.
Vlastně ho měnit nemusíte, a oni vám tu pokutu anulujou, jako mi, což je sice fajn, ale peníze vám asi nevratí, což není fajn.
Parkovat se může naprosto všude, ve dvou řadách, na chodniku, v zatáčce, na přechodu pro chodce, v obchod, na trávě co tu neroste...ovšem pokud nejste pipin, to vám dají pokutu..tu vám už neanulujou....což není fajn.
Pravidla silničního provozu jsou tady od toho aby se porušovala, pokud je někdo neporušuje tak na něj zatroubíte..což je taky fajn.
Blinkr zásadně dávají na opačnou stranu než chcou zabočit, což není fajn.
Jaou ty čtyři různé policie, Policia Nacional(státní španělská), Policia local de Valencia (městská), Policia autonómica Valenciana (policie provincie Valencie) a Guarda civil (civilni garda), každá ma ještě různé podpolicie, což není moc fajn.
Každa policie má různé pravomoce a každý zákon si vykladá po svém a dle toho jedná, což taky není moc fajn.
Policiste jsou fajn, kamarádští, přívětiví a ochotní, pokud je nenaserete...hlavně gardu civil, tu radě ji nikdy nenasrat, což je určitě fajn vědět.
Máme tu zvířecí byt, obsahuje rozličné postele, s různým stupněm polstrování pro našeho psa a plošiny, aby mohl snadněji vlézt do naší postele..já se do jeho postele nevlezu, což není fajn.
Všude máme mravence..faraony..necháváme jim drobné zbytky z jídla, strategicky rozmístněne po bytě...i tak na ale vlezou všude...vlastně se jedná o zdílene bydleni, což je fajn.
Od května do listopadu nám neustále uprostřed pokoje poletuje formace šesti much..vždy šest..stále stejná formace..každý rok..je to fascinujici, protože moucha žije 23 dni...jak si předají informaci, že po zimě jich ma opět šest přiletět, zahájit tradični formaci a kroužit?což je fajn zajímavé.
Navíc je všude dost švábů..lidé je neustále hubí, ale oni se i tak, asi natruc periodicky přemnožují, což je fajn.
K nám chodí akorát umřít, zatím došli dva ...došli do prostřed salónu, obrátili se na záda a zahynuli.což není fajn
m
Možná je to nějaka oběť...možná jsme pro ně boh, což je fajn.
Zásadně zakazuji zabíjet jakýkoliv hmyz či jiné členovce u nás doma, anebo v mé blízkosti. Akurat klíšťata hážeme z okna....snad se evolucí nenaučí létat, což by určitě nebylo fajn.
Jednou ročně tu mame fallas.
Celý rok vytváří asi 800 az 30ti metrových komponovanych figurativnich soch z polystyrenu, ty na 14 dni rozmistí na križovatky a cesty a to tak aby prakticky znemožnili jakoukoliv dopravu po měste..potom je během jedne noci spálí, což je moc fajn.
Je to antiekologický čin roku, což už tak fajn není.
Tomu předcházi 14ti deni období masklet.Což je prakticky tisíce petard a delobuchů svázanych a odpalených najednou v určitých časových intervalech.Je v tom jista choreografie a melodičnost..mimoto celé dny všichni odpalují cokoli co se dá sehnat a odpálit, což je fajn.
Celkově tyto svátky pusobí dojmem monstrózního Vítáni jara šmrnknutého valečnou simulaci, což je fajn.
O Velikonocich se provadí procesí, příslušníků kukuxklanu v barevných kápích...nesou sošne výjevy z umučeni krista.To vše za pískotu trumpet a bubnovani, což je taky fajn.
Taky tu je válka květin (Battalla de flores)...desítky alegorickych vozů krouží po předem připravené trase..okolo stojící na ně hážou milióny květů jakési rostliny...lidé na vozech mají kroje a hážou je zpět na lidi......smysl mi uniká, tak jako u spousty věcí tady, což je fajn.


 Přidat komentář 




› Online 4


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866