ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

HOŘELA UPŘÍMNOU ROZKOŠÍ

17.06.04 | Chliv, @ | 2509 x | vypínač

Spadla do ohně a začala hořet. Byla neodbytně krásná. Snad až i příliš přitažlivá. Byla to totiž paní Baranová. Banda alkoholiků seděla kolem ní v němém úžasu, shluku a nábožném rozjímaní o smyslu života.

,,Smysl života, to je něco jako dvoučlenná rovnice a nebo snad prizmatické pravítko,“ prohodil do vzduchu hekticky Rabín, oheň zvolna zapraskal a Jude se rozčílil. Matematika mu totiž nikdy moc nešla. Opačný vektor. Rozdíl vektorů. Součin vektoru a čísla. Kdo se má v tom vyznat? Snad i proto se z jeho útrob vyřítilo svižnou chůzí ono mocné:

,,ÚHRAB!“

Paní Baranová spala a doutnala. Měla jemně ohořelé vlasy a bylo ji čerstvých pětačtyřicet let. V mládí byla zanícenou vyznavačkou orálního sexu. Dnes nabízí svoji zadnici každému, kdo o to ještě stojí. Uvědomuje si, že i přes svůj věk je stále přitažlivá, ale nezbývá ji již mnoho času. A i přesto, že je tak náruživá nymfomanka, jen ztěží si uvědomuje, co je to směrnicový tvar rovnice přímky a nebo vzdálenost bodu od přímky v rovině. Rabín je její syn a znovu se zarytě pustil do systematického rozjímaní posvátného daru života:

,,Kdyby se ale bůh podobal prizmatickému pravítku, nikdy bych si nemohl být jist vzájemnou polohou dvou rovin natožpak vzdáleností bodu roviny od přímky. Ergo šílenost lomená natroublým dělitelem za účelem výsledku s naprosto dokonalým a výrazným otazníkem na druhou.“

Judemu už vstávaly vlasy hrůzou. Koki zaregistroval jako jediný přítomnost lidské bytosti v rozpáleném ohništi, jež vydatně esteticky doutnala a vydávala zvuky jako když spí. A vlastně taky skutečně spala. Tak sladký spánek jsem už dlouho nezažil, zamyslel se Koki a postavil se na nohy. Možná je to zvláštní, ale Koki má dvě nohy, prodělal dva elektrošoky, podřezal psa pilkou na železo, narazil ho na laťku plotu a když na to příjde, občas udělá i stojku. Ovšem když se Rabín rozjede, je k nezastavení!

Pustil se už dokonce do kružnice a vzájemné polohy přímky a kružnice. Jako smyslu pominutý začal ve vzduchu opisovat prsty elipsu s hyperbolou a vzájemnou jejich polohu s přímkou. Byl to ďábel. Jeho řeč pojednávala o sublimální parafrázi ráje a úsečkovité větě Adamem pronesené k Evě:

,,Další svoje žebro ti už prostě nedám, mrdko!“

Rabín to zdůvodňoval tím, že Evě narostla prsa dvě, zatímco Adamovi vyrazilo jenom jedno a to ještě ke všemu tak hloupě nízko. Asi přibližně v tom bodě, co dnes máme své tak laskavé pohlavní orgány.

,,Žlázy?“ zbystřil Jude. ,,Říkal, že rozmnožovací žlázy!“ Plápolalo z něj v jepičích intervalech násilí. Ale to už se Rabín obestřel neproniknutelně hustou spletí parabol s asymptotami v osách. Musel jsem ho obdivovat přibližně stejně jako paní Baranovou, jeho matku. Ještě na druhý den jsem prodléval v dojmu, že to byl jenom sen. Ale parte u Národního výboru za několik dalších dnů mi otevřelo konečně oči a prodchlo mě mystickou krásou. A já se pak kupodivu odhodlal vyrazit do kostela vyslechnout si kázání nahluchlého nepřiměřeně hlasitě řvoucího frátera Huga o lineární závislosti a nezávislosti vektorů, jejích úhlech a skalárních součinech. Jenom jsem se divil proč ten Rabín nešel studovat teologii, ale stal se jen hloupým automechanikem. Snad ne proto, že po celou dobu se jedná o středoškolskou matematiku a ne vysokou násobilku? Kdoví.

17. června 2004

Chlív out


 Přidat komentář 




› Online 15


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866