ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

SÝROPLANTÁŽNÍKOVÝ DOBRODRUH

01.06.04 | Chliv, @ | 2454 x | vypínač

...byl z kamene a skleněného kovu. A v pravou chvíli měl zachránit svět.

PROLOG

scvrkly se mi půlky, když jsem zřel obstarožní karikaturu Jamese Bonda ubírajícího se k městu. Směšně se opíral o svoji kouzelnickou hůlčičku a šoural se nebezpečně šnečí chůzí asfaltem. Rozběhl jsem se. Doběhl ho. Chvíli běžel po jeho boku, až jsem ho nakonec předběhl a hlavou narazil o kmen odkvetlé třešně s párem zastaralých milenců. Původně jsem měl v plánu varovat neklidné obyvatele Vsetína před tímto druhem nebezpečí, ale nakonec jsem jen omdlel.

AKCE

kolem Země se řítila vesmírná loď Sýroplantážníkového dobrodruha. Měl oblečeny plátěné trenýrky modré barvy s červenými proužky. Tvářil se nadšeně a právě se chystal svrhnout nukleární bombu na svět. Užuž tiskl červený čudličuk, když tu se něco pokazilo.

,,SAKRA,“ řekl automat na vaření kávy a zkolaboval. Kouřily se z něho dráty a ve vzduchu poletovaly třísky. Sýroplantážníkový dobrodruh usoudil, že mu nezbývá, než se katapultovat. A tak, nebožák, se vystřelil do Vesmíru. Neletěl však příliš daleko, neb už po pár sekundách narazil do kolem prolétávajícího vesmírného tělesa. Byl to meteorit Ferda, který se k němu přilepil a střemhlavě s ocasem okouzlující žhavosti se řítil atmosférou. Ano, matička Země měla v dohledné době prodělat další šok.

INFARKT

meteorit dopadl pár kroků od obstarožní karikatury Jamese Bonda, ale nezpůsobil žádné vážnější škody krom jedné decentní trvalé zástavy srdce.

Myslím, že se jmenoval Puňťa a žil v zahrádce. Bylo mu už patnáct let a navíc se přelomila jedna šprušle. Nebylo se tedy čemu divit, že to jeho srdíčko pro tentokrát nezvládlo, prasklo a vylezlo na svět důlky jeho očí dolepených šedým zákalem.

Obstarožní karikatura Jamese Bonda se však i přesto nadále řítila nesmírnou rychlostí k městu a zdálo se, že už mu nikdo a nic v tom nebude moc zabránit. Ale naštěstí tu byl Sýroplantážníkový dobrodruh, aby zasáhl a zabránil tak ještě větší katastrofě, než je u nás hojně rozšířená žloutenka typu C, předávkovaný Kozel, impotentní starosta Vsetína Čuněk a zbědovaný výpravčí sedící sklesle na lavičce hned vedle techem kolabujícího Bobíka vyprahle dožadujícího se aspirinu. Kdybych byl v tu chvíli při vědomí, jistě bych očekával něco velkého. Snad přímo i velkolepého. Ale taky bych mohl být i dost zklamaný. Takže mělo se dostavit

SETKÁNÍ TŘETIHORNÍHO DRUHU

ach, ano, skutečně došlo k jistému setkání. Psalo se na druhý den v regionálních novinách VALAŠSKO. Je to podloudný plátek plný nezajímavostí a Čilíků (pozn. autora, čilik, tzn. tiskový sebevrah přeplněný ideami masového šíření slova božího. Jinak též stručně řečeno BLB). Takže, když jsem je onoho rána otevřel, jako obvykle jsem nevěřil svým očím. Psalo se tam o lunární katastrofě a podivných stereofonních úkazech vysoko ve stratosféře. Ale kde zmizel můj sloupek věnovaný obstarožní karikatuře Jamese Bonda a Sýroplantážníkovém dobrodruhovi! Vždyť ten k němu přistoupil a slušně se ho zeptal:

,,Prosím vás, starý pane, nevíte kolik je hodin?“

Obstarožní karikatura Jamese Bonda se šíleně rozčílila. Tak, až ji praskla skla brejlí. Rozzlobeně máchala svojí kouzelnickou hůlkou a činila pravé divy. Dokonce pak začala natolik šíleně mečet, že jsem se probral z omráčení, uchopil dlažební kostku a několika prudkými údery udeřil do lebky obstarožní karikatury Jamese Bonda. Poté jsem se obrátil na Sýroplantážníkového dobrodruha a řekl mu:

,,To nic není. Je nesmrtelný. Ty jsi asi z Vesmíru, viď. Tam to nejspíš asi ještě nefrčí.“

Pak jsem vytáhl mobil z kapsy a sdělil mu stručnou zprávu:

,,14:02“

A vzhledem k tomu, že mi ho bylo líto, vzal jsem ho sebou na pivo k Pavlíkům. Však už také byl nejvyšší čas!

Ale stále mi zůstávalo vrtat hlavou, proč mi ten článek neotiskli. Snad ne jen kvůli tomu, že nejsem redaktorem? To by mě opravdu překvapovala, avšak nerozlaďovalo, což je koneckonců snad to hlavní. Nebo ne?

31. května 2004

Chlív out


 Přidat komentář 




› Online 11


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866