ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Mayor Maleby's Last Exploit

06.05.07 | David Kartaš, @, další tvorba | 1514 x | vypínač

Mayor Maleby's Last Exploit

Městská rada Ui Bogdu (rovněž známého jako Ui Bodgu) se dlouhá léta rozhodovala,co učiní s jistým věčně prázdným domem v jisté ulici,jež ničil městu pověst jak svou pochmurností a odpudivostí,tak vším,co s ním nějak mohlo souviset.Nový starosta,John Maleby,byl ortodoxní křesťaň,jež nesnášel jakákoliv jiná vyznání.
Při boření jeho zdí,jež vydávali zvuky,jako když někdo křičí ve smrtelné agónii byla odhalena síť katakomb.Jelikož starosta v nich viděl jakési „podzemní satanské doupě“,rozhodl se,že se do nich spustí sám,aby si vydobil uznání své „Organizace“,spol­ku radikálů a fanatiků,jež se potají scházel ve jménu Světového Dobra.
John Maleby se nechal spustit do propasti spolu se svým věrným sekretářem,Ale­xandrem Roughworthym.Oba počítali že zkonfiskují jakýsi inkriminující materiál a nechají pak katakomby odstřelit.První šel samozřejmě Maleby,z důvodů ješitných i zcela prozaických.Neb když jinak neúprosný Alexander Roughworthy ztratil z dohledu světlo,či alespoň nějáký zářící bod,počal sebou ošívat a škubat,ječel,vřís­kal a řval,do té doby,než konečně nějáké uzřel.V době,když už se takto dělo stál Maleby na vlhké,kluzké,dláž­děné podlaze katakomb a naslouchal tomu šílenému divadlu s jakýmsi nemístným sebeuspokojením,než rozžehnul baterku a ukončil tak utrpení Roughworthyho­,i mužů,jež jej měli spouštět.
Ihned,jak sekretář ono světlo spatřil,sklidnil se,jako by se nikdy nic nestalo, zařval na muže,aby jej konečně spustili dolů a navrhoval starostovi,aby je pro lenost připravil o místo.
Když konečně sesedl,rozhlédl se Roughworty po okolí-které zde prostě nebylo.To,co se zde nacházelo,byly pouze stěny přímo nelidsky zaoblené,
a voda,jež kapala ze všech stran,někdě ihned zmizela,jinde tvořila zanesenou strouhu.Když se rozhlížel jži příliš dlouho,Starosta na něj zapískal a on přiběhl,jako pes.
Šlapali v páchnoucí vodě,a starosta,s falešným sebevědomým iluzorního znalce zkoumal ornamenty a značky na zdech a připisoval je „nekutlurním barbarům“,aniž by se obtěžoval si povšimnout,jaké zapovězené úhly vzájemně svírají a jaký obraz,či náznak obrazu (neb nebylo v lidsých silách tento obraz věrně znovustvořit) by z nich dokázal složit i jen trochu vnímavý člověk.
Oba,pán,i sluha,se brodili stále hlubší a hlubší vodou a v jistém místě mohli dále pouze plavat.Po nějákých dvou hodinách došli k místu,kde se nad vodou tyčil žebřík.Stoupal kolmo nahoru a ztrácel se v stále hustší temnotě.
Za ním se rozprostíraly další masy vody,stejně nekonečně,jako ty předtím, nechávajíc tušit neúměrnou rozlohu katakomb.
Maleby šel opět napřed.Stoupal nekonečnou tmou,v níž se světlo baterky odráželo jen velmi chabě,takže kdykoliv hrozilo akutní nebezpečí Roughworthyho záchvatu.A to by na tak vratkém žebříku nebylo dobré.
Konečně,po nějákých pěti minutách,došel Starosta ke světlu a vyšel ven, snažíc se osobně odhlait ty „odporné modloslužebníky“.
Octl se uprostřed jakési rozsáhlé síně,v níž nebylo nic a jež byla vymalována v oslnivé bělobě.Byla tak dotěrná,že Malebymu se přímo zdálo,že stěny prostě a jednoduše září jakýmsi podivným světlem,jež nebylo ničím jiným,než září bledých úplňků v okolí hvězdy za mrakem Oortovým.
Brzy jej z úvah vyrušil strašný řev.To se jeho sekretář opět vyšinul,když si starosta vzal světlo s sebou ještě dřív,než mohl on vylézt.Maleby znovu zapnul stroj světla a namířil jej do díry,jíž žebřík vedl.Řev ale nepřestával a na své zmatené otázky se starosta nedočkal odpovědí.

Chtěl znovu slézt,ale tu jej zastavila čísi ruka.Byl to známý politik,člen sněmovny.S typicky falešným úsměvem a lží od cesty vedl starostu dále, tvrdíc,že se vše rázem vysvětlí.
Octli se v knihovně-jakémsi čtecím salónku,do nějž se vstupovalo přímo ze sousední,bledé místnosti.Stěny zde byůy dekorované způsobem,jež se mohl užívat snad za dob bitvy u Hastingsu,ale které nyní působily velmi primitivně,zvlášťě pokud si člověk povšiml jejich relativní novosti.
Knihy zde byly nové,staré i prastaré a byly zde i také,jež působily dojmem stáří mnohem většího než veškeré formy psaní.Na zemi si rovněž povšiml jakési mokré stopy,v níž se skvěly brýle-zvláštně pokroucené a zdeformované.Vedle nich ležela rozevřená publikace,strže­ná,spolu s dalšími z police.V ní uzřel Starosta výjev Vilémova nástupu s jistými podrobnostmi,jež
Maleby ale neměl čas cokoliv pozorovat,neb jej člen vlády násilím tlačil před sebe,až k pravidelnému­,obdélníkovému otvoru ve zdi,zakrytém oponou.Než stačil Starosta Maleby cokoliv říct,politik se rozběhl a,
zakrývajíc si obličej,strčil starostu skrz onu oponu.

….….….….….….…­.….……

Příštího dne ráno byl v katakombách pod domem,jež už nebyl,nalezen polomrtvý sekretář nového starosty.Byl provlhlý,zkroucený a zbitý.
Navíc přišel o brýle i zrak v jednom oku jež jako by bylo vypáleno zevnitř.
Trochu paraodxní bylo,že v rukou,křečovitě sevřených,svíral hned pět knih, značně zmočených jeho cestou,jež určitě,v důsledku absence světla byla jedním nepříčetným úprkem.Ani jednu z nich nedal z rukou a kdykoliv se jej člověk zeptal,co se tehdy stalo,nebo dovolila,aby na něj posvítilo větší množství světla,počal sebou házet a škubat,a jediné,co ze sebe dokázal vydat,bylo:„Nechť Bůh chrání Královnu a pána Jejího,Krále za Oponou.“.
Starostu Malebyho přirozeně již nikdo nespatřil,což Městské radě Ui Bogdu nestálo ani za to,aby mu udělili čestný pohřeb a tak byl symbolicky pohřben na náklady své rodiny,zatímco se na městské náklady zbudovala na stejném místě věrná replika domu,jež on nechal zbourat.



 Přidat komentář 




› Online 25


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866