ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Strom

05.04.06 | čtenář Martin Rucki, @ | 1956 x | vypínač

Strom

Zimní mrazivý vánek spaluje dosud neukrytou vegetaci a teplota prudce klesá hluboko pod bod mrazu.Cítím chlad po celém svém obnaženém těle.Vznáším se v jakémsi vzduchoprázdnu, mám upjaté myšlení pouze k jediné otázce která drancuje mé vzpomínky kdesi ke kořenům lidstva.Ale začněme od začátku.
Byl to nádherný zimní den . Nevím jestli slovo zimní je dosti vystihující jelikož pro naše dosud teple okolí nastala krutá zima.Teploměr klesal kdesi k –15°C a já Robert Banhof, úspěšný právník a mezi ženami žádaný muž, jsem jako obvykle plnil své právnické povinnosti.
Řešil jsem zrovna případ rozvodu. Nebylo to nic příjemného ale nešlo o nic neobvyklého.Zrovna jsem si předčítal dokumentaci v klidu a teple svého domova když tu zazvonil telefon.
Po zvednutí sluchátka nastal okamžik kdy se na mně vyvalila hromada informací z naléhavým tonem v hlase, byla to moje sekretářka, doneslo se jí totiž, že jeden z manželů již zmiňovaného rozvodu žádá o odstoupení za nedůvěryhodnost.
„Tak mu vyřiďte až na mě počká zítra v kanceláři!“ Vyjel jsem v zápalu vzteku neoprávněně na svou pracovitou sekretářku.
„Ale pane Banhofe ten klient žádá o okamžitý rozhovor mezi čtyřma očima!“ Odvětila mi sekretářka se stejným elánem jako já před tím.
„Dobrá hned tam budu. Vyřiďtemu že už jsem na cestě, zatím mu třeba uvařte kafe.“ Prudce jsem položil telefonní sluchátko a plný rozhořčení se šel připravit na cestu.
Jeden by se pousmál nad tím jak teď ve svátek vánoční muže někdo pracovat ale právnická branže je velice tvrdá a kdo je příliš měkký nemůže uspět. Popadl jsem tedy drahý z pravé kůže vyrobený kabát a klíčky svého nového luxusního vozu jež slouží jako mé služební i osobní přibližovadlo.
Naleštěné 2006 BMW 6-Series v tmavě modré metalíze se lesklo v čerstvě dokončené garáži. Po nastoupení jsem vsunul klíč do zapalování a lehce pootočil. Motor zněl tiše jako šelma pohybující se po prérii. Po zapnutí autorádia byl čas na opatrné vycouvání z garáže. Na jedné nejmenované stanici právě teď hlásili počasí. Zaujat nad tím co mě asi čeká, jsem nepostřehl jak moderátor hovoří o náledí a prudkých mrazech na příští dny.
Vydal jsem se známou trasou. Kancelář byla vzdálena od místa bydliště více než 40 km tak mi nezbývalo nic jiného než najed na dálnici která vzdálenost dosti zkracovala. Ovšem vzápětí se z autorádia ozvalo, že dálnice je ucpaná kvůli dopravní nehodě, způsobené hustou mlhou a náledím. Musel jsem stočit auto na nejbližší zkratku lesem. Těch tu byla spousta jelikož bydlím v horské oblasti.
Mlha byla opravdu hustá ani se nedivím že dálnice byla ucpaná. Do takovém počasí by jeden ani psa nevyhnal. Ale co, po silnici kterou jsem právě použil nikdo nejezdí. Šance na že bych se zde střetl z protijedoucím autem je jedna k milionu, a tak jsem lehce přidal na rychlosti.
Tachometr na palubní desce se vyšplhal kdesi nad 150 km/h měl jsem zimní pneumatiky vysoké kvality i ceny tak mi nic nebránilo vypustit šelmu s klece dopravních předpisů a ještě nepatrně přidat.
Pelášil jsem si to lesní cestou a lámal osobní rekordy. Auto spokojeně předlo a na cestě drželo jako přibité. Když tu najednou něco přeběhlo přes cestu a já začal prudce brzdit.
A to byla chyba.
Rázem se auto stalo neovladatelné, nepomohlo vůbec nic. Polil mě studený pot, následoval oslepující záblesk světla tak silný že musel být vidět stovky mil daleko. Rázem jsem zhrůzou zjistil,že patřil jenom mě jelikož jsem se vznášel nahý od hlavy až k patě u košatého dubu. Pod sebou jsem spatřil rozšrotované 2006 BMW 6-Series z novou metalízou. Ve vraku ještě někdo seděl. Byla to má vlastní tělesná schránka zalitá v krvi, spalovaná mrazem.
V tu chvíli mě přepadlo mnoho otázek, k čemu bylo tolik diplomů a uznání, luxusních vozů a budov když teď tu visím nahý v jakémsi paraelním vzduchoprázdnu a sleduji své bezvládné tělo jak se rozkládá.
Možná je to ironie ale před chvíli jsem byl celý šťastný, že tudy nikdo nejezdí ale teď se sam sebe ptám jestli mě tu vůbec objeví. Jak dlouhá doba asi uplyne den, měsíc či rok možná i déle. Nevím zatím se budu snažit o odpověď na otázku: co by se stalo kdyby tu nebyl ten strom.




 Přidat komentář 




› Online 17


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6445
autorů: 866