ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Ostrava coby zvíře

25.10.05 | Skaven, @, další tvorba | 2252 x | vypínač

Kdybych měl zvolit zvíře, které by nejlépe vyobrazovalo mé rodné město – Ostravu, vybíral bych jej zajísté podle vlastností a rysů, které mému rodišti přisuzuji. Předně by to bylo zvíře poměrně veliké, středního věku, spíše postarší. Rozhodně by to byla samička, pestře zbarvená, citlivá, leč temperamentní, povahou neklidná, neustále v pohybu.
Šlo by o zvíře poněkud páchnoucí, ne příliš čistotné, spíše samotářské. Bylo by sice na první pohled nedostupné, odolné a vzdorovité, ale pod hrubým krunýřem by skrývalo báječné jemné bílé maso. Byl by jistojistě to humr, neboli palinurus vulgaris, desetinohá obludka patřící mezi raky, kraby, langusty, blešivce a jiné drobné korýše.
Řekněme si to na rovinu, není to zrovna domácí mazlíček, ovšem Ostravu si také nikdo na první pohled nezamiluje. Humr je však nesmírně užitečné zvíře – slouží jako potrava gurmánů, kteří se všelikými důmyslnými způsoby dostávají pod jeho krunýř, podobně, jako Ostravu dobývají cizojazyčně hovořící pánové s aktovkami, drahými auty a módními kravatami pestrých barev.
Ovšem takový humr, to není jen mírumilovný račík – je to dravec, predátor, požírač. Menším klepetem uchopí kořist a druhým ji nemilosrdně rozdrtí. Pojídá zejména měkýše a ostnokožce – nezkušené Ostravany živořící na pokraji bídy ze sociálních dávek.
Zajímavé je, že humr – město neustále roste, zvětšuje se a nezřízeně se množí. Samička humra kupříkladu klade každý druhý rok velké množství vajíček – adeptů pro nové kolonie. Naštěstí je zde stálý přísun potravy - neúspěšných absolventů a ztorskotanců je dost, takže se není třeba obávat vyhubení.
Ostrava je svým způsobem složitý labyrint a dostat se ji na zoubek není jen tak. Podobně dostat z tuhé humří schránky kloudný kus výtečné masové poživatiny dá opravdu zabrat. Ovšem když víte jak na to, není nic snažšího. Nejprve je třeba oddělit ocas od zbytku těla ohnutím humra vzad, stisknutím ocasní části pak vytlačit maso z krunýře pomocí vidličky, kroutivým pohybem oddělit klepeta a decentně je rozkřápnout louskáčkem, nakonec odtrhnete vidličkou nožičky a vycucnete jejich maso. Ostrava Vám leží u nohou.


 Přidat komentář 




› Online 11


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6445
autorů: 866