ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / diskuze

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Diskuse k dílku: O chlebu. Sledovat diskuzi přes RSS rss.
Než se pustíte do diskuze, přečtěte si pravidla pro psaní komentářů.


Ty máš hračku plastovou
Já mám radšii chlastovou
…..
Ty tvarůžky, ale působí – už jsem takové klidné – už me te lede nevadijó …
…..
… já jsem právě měla babičku, která dodělávala na staré elektrické plotně – co asi provedla ? - no ty nové, to se nedá srovnávat – to je šup-šup …
…..
… dnes sen o ohromných bochnících chleba – asi půlmetrových – na výšku tak třicet centimetrů – a v poledne na Flóře Olomouc viděny v reále – nějací Italové je tam prodávali – nevěřili byste – byl jsem okouzlen – ovšem čtvrtka stála stopadesát korun – odolal jsem – byly sice nižší – ale zase vyvolaly pocit obřích trilobitů ….

… ve snu se bochníky nacházely v regálech obchodu, který stál vedle našeho domu – v neurčené lokaci – sice známé prostředí – ulička – škola i zastávka poblíž - vše ovšem dispozičně, proporčně i vzhledově jinak.
Obchod zvenku tvářící se coby magacín z první republiky – vevnitř se také nemohu rozhodnout, jestli je to původní nebo jen patinovaná náhražka – zřejmě směsice obého – uvnitř je vidět zásah z venku – ale původní převládá – nechali tam prodávat přežívajícího dědka – duch místa – dožil se modernizace interiéru což není lehké …

Vyhlížím skrze výlohu – porytou šrámy nehtů prstíků dětí chtivých pečiva / pavučinky splazené mušinci Boudníkova dechu / neutuchlého tu v obrazcích ….. ven na zastávku kde postávají školáci – kterým nejede autobus – ani neví jestli jet má – jsou nervózní – a vítr vane – mrholí – a blíží se tma … Vcházejí do neznámého krámu, který se tu dnes objevil – nemajíce peníze – klopí zraky – před regály – nenaplněni – tovar archaický – pro mládež dnešního věku neuchopitelný – nic ke kliku – neurotické prsty rýpají do tureckého medu ….

Baňky splývají z ochranných záclon
Místy mrkají na záhony
drobné krůpěje perliček
Pracně vyvázané rukama učednic
Jejich práce přichází pod naším kritickým pohledem vniveč

… Á DÁLÍ – říká - že se vracím k tomu chlebu – vyrobil jsem si ohromný bochník chleba – vevnitř vyztužený latěmi – a chodil s tím chlebem po New Yorku – jednou se mi ten chléb uprostřed frekventované křižovatky rozpadl – čekal jsem bouračky – srocení lidu – POPRASK !!! – ale nic se nestalo – ten chléb prostě zmizel ….

a O vodě

Moře – peklo oblohy


 Přidat komentář 




› Online 11

› Zeď




čtenář Antilistí
(28.11.23, 19:14)
Já jsem tady furt...

Lakmé
(19.11.23, 17:13)
Taky sem semtam zabloudím, z nostalgie, pro pocit ...

čtenář Donar Tyr
(11.11.23, 01:51)
Ano, občas se sem vracím do minulosti... Je to hezký pocit :).

natir
(06.05.23, 13:33)
Kamarádové, jste tu alespoň občas? Alespoň na skok? Alespoň?

všechny zprávy | RSS


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6445
autorů: 866